Overslaan en naar de inhoud gaan
voeten die wandelen

Winterdip, wintervet? Wandel het weg!

Ondanks al je goede voornemens sluit je het jaar weer af met een paar kilootjes extra en blijf je liever voor je scherm plakken dan naar buiten te stappen tijdens de donkere herfst- en winterdagen. Teveel vet en suikers, teveel eten en drinken, teveel excuses en te weinig beweging hebben je gezonde plannen de laatste maanden flink gedwarsboomd. Een winterdip ligt op de loer.

Wandel je weer fit

Wandelen is waarschijnlijk de meest toegankelijke en eenvoudigste manier om aan je conditie te werken. Het kost weinig investering, met een paar stevige schoenen kan je meteen de deur uit. Je kan wandelen waar en wanneer je dat wil, alleen of in gezelschap. Het verstevigt je spieren en botten zonder overbelasting. Bovendien verbruik je op een gezonde manier calorieën en houdt wandelen je suikerspiegel op peil. Bij iedere stap vloeit de stress langzaam uit je lichaam. En de beweging in de buitenlucht, vooral in het daglicht, zorgen dat je belangrijke vitaminen opslaat.

5 redenen waarom je zou moeten wandelen

1. Calorieën verbranden

Zoals bij elke bewegingsvorm verbrand je ook met wandelen calorieën. Maak dagelijks een wandeling van een half uurtje (langer mag ook). Je bouwt spieren op en vetten af. Dat resulteert in een beter figuur en gewichtsverlies. Op voorwaarde dat je niet extra gaat eten of snoepen, uiteraard.

2. Toegankelijk en gevarieerd

Geen vaste trainingsuren of groepslessen, verplaatsingen zijn niet nodig. Wie wil wandelen stapt de deur uit en is vertrokken. Je kan elke dag voor een ander parcours kiezen. Heb je eens wat meer tijd dan kan je uitwijken naar andere regio’s voor een korte of langere wandeling. Er is een overvloed aan uitgestippelde wandelingen van wandelorganisaties, vaste wandelroutes in steden, dorpen en natuurreservaten, wandelknooppunten …
Het enige waarin je moet investeren is een paar stevige schoenen.

3. Alleen of in groep

Ga je met vrienden wandelen of vorm je met je buren een ongedwongen wandelclubje, dan kan je lekker bijpraten tijdens je wandeling. Nog zo’n voordeel: zelfs als je flink doorstapt, kan je blijven babbelen. Meteen een referentie dat je niet overdrijft met je snelheid.
Heb je geen zin in een babbel? Of heeft niemand van je vaste wandelpartners tijd of goesting om op stap te gaan? Dan vertrek je gewoon alleen. Je hebt niemand nodig om je – ondertussen favoriete – bewegingsactiviteit te beoefenen. Bovendien is alleen wandelen goed om je hoofd leeg te maken.

4. Fit? Ja! Blessures? Neen!

Wandelen is de perfecte activiteit om je algemene gezondheid te verbeteren. Een half uurtje wandelen per dag zou goed zijn voor je bloeddruk en om je cholesterolgehalte en suikerspiegel onder controle te houden. Zet je die wandeling na je maaltijd dan bevordert ze je spijsvertering.
De extra zuurstof, de ontspanning en de vermindering van schermtijd zorgen ervoor dat je slaapkwaliteit erop vooruit gaat. Een betere nachtrust is dan weer de schakel naar andere gezondheidsfactoren voor lichaam en geest.
Stappen is een heel natuurlijke beweging die je dagelijks doet. Je spieren zijn eraan gewoon. Omdat je bij het wandelen geen schokken moet opvangen zoals bijvoorbeeld bij joggen, heb je geen last van extreme belasting die vaak blessures veroorzaakt.  Heb je problemen met je gewrichten of last van je overgewicht bij het stappen, dan kunnen wandelstokken soelaas brengen. Zo blijf je blessurevrij. 

5. Goed voor je humeur

Heb je wel eens piekergedachten, voel je je een beetje uitgeblust of angstig? Tijdens het wandelen maak je serotonine aan. Dit ‘gelukshormoon’ wordt aangemaakt in je hersenen tijdens beweging en als je mooie dingen aanschouwt. De combinatie van beweging in de natuur en het daglicht geeft de ideale boost aan je humeur.

Winterwandelen in Oostenrijk

Hou je van wandelen of heb je nood aan een energie-boost in de winter? Schrijf je in voor de vakantie ‘Winterwandelen in Oostenrijk’ van 11 tot 18 januari 2020.

  • Je reist met een ****Princess Class bus in lederen zetels, met extra beenruimte en eigen tv-scherm.
  • Je logeert in halfpension ***superior hotel Landhaus Grünerbaum in Bach-Lechtal in het Oostenrijkse Tirol. Het hotel heeft een sauna/wellness waarvan je gratis kan gebruikmaken.
  • De reisbegeleider organiseert dagelijks wandelingen waaraan je vrijblijvend kan deelnemen. 
     

Info over vakantie 'Winterwandelen in Oostenrijk'

De zuivere berglucht, het helder licht dat weerkaatst van de sneeuwvlakten, mooie begeleide wandelingen, een gezellig hotel ... en confortabel reizen. Deze vakantie van 1 week haalt  je meteen uit je winterdip.

Ik wil meer weten over deze vakantie