Overslaan en naar de inhoud gaan
straatbeeld met kerstverlichting en kerstboom

Waarom we van kerst houden

Met Kerstmis vieren de christenen de geboorte van Jezus. 25 december is niet letterlijk zijn geboortedag, deze herdenkings-/feestdag werd pas 340 jaar na Christus ingevoerd. De toenmalige paus wou afrekenen met het heidens gebruik om op precies die dag de zon te vereren. Na de langste nacht keek men hoopvol naar de dagen die terug beginnen te lengen. Met winterzonnewende werd het licht gevierd en aanbeden, een eer die volgens de paus en de gelovigen destijds enkel Jezus Christus toekwam. Kerstmis werd geboren.
Ondertussen wordt kerst wereldwijd gevierd, ook door niet-gelovigen, en staat het symbool voor warme gezelligheid, verdraagzaamheid, samenhorigheid en vrije tijd.

 

Licht in de duisternis

De donkere dagen worden alsmaar korter. De nachten duren lang. Door het gebrek aan voldoende daglicht worden we somber. Halsreikend kijken we uit naar meer licht. Tijdens de kerstperiode wordt dat verlangen vervuld. De huiskamers, voortuintjes, winkelstraten en pleintjes baden in de warme gloed van sfeervolle kerstverlichting. De geur van glühwein, warme chocolade en vers gebak maakt ons warm van binnen. Kerst brengt licht en warmte, letterlijk en figuurlijk.

Het ‘gelukshormoon’ in de kerstboom

Samen met je partner, kinderen of kleinkinderen of gewoon rustig in je eentje de kerstboom optuigen. Snuisteren naar de gepaste decoratie. Een fotosessie voor je zelfgemaakte kerst- en nieuwjaarskaartjes. Warme wensen bedenken voor vrienden en familie. De juiste cadeautjes uitzoeken voor iedereen. Lekker koken ... In de kerstperiode wordt je creativiteit geprikkeld. Door creatief bezig te zijn, komt er meer dopamine vrij in je hersenen. En laat dopamine nu net het ‘gelukshormoon’ zijn. Geen wonder dat je uitkijkt naar kerstmis.

Vrije tijd en samenzijn

Bijna iedereen heeft met kerstmis 2 of meer dagen vrijaf. Traditiegetrouw komen families bij elkaar om gezellig samen te eten en te drinken. Iedereen dost zich feestelijk uit en maakt tijd voor elkaar. Bezoekjes worden afgelegd, familie en vrienden uitgenodigd. En ook de eenzame buurvrouw of verre oom wordt niet vergeten. Het gevoel van samenhorigheid en verbondenheid brengt kracht en rust in je leven.

Kerstmarkten: shoppen of genieten

Niets zo gezellig als een kerstmarkt. Sfeervolle lichtjes, vrolijke stemming, eten en drinken … Unieke cadeautjes scoren of lekker gezellig lummelen en samen de sfeer opsnuiven. 
Op de kerstmarkt worden je donkere dagen opgelicht.

Kerstshoppen met Trekeropuit.be